niedziela, 24 listopada 2024

Sos wieprzowy z makaronem penne.

 

Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.

Składniki:

makaron penne 50 dag

Sos wieprzowy:

łopatka wieprzowa 1 kg

włoszczyzna suszona 1 łyżka

pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa

cebula 1 szt.

lubczyk

gałka muszkatołowa 1 łyżeczka  

pieprz kolorowy 1 łyżeczka 

czosnek 2 ząbki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku 

majeranek 1 łyżka

ziele angielskie mielone szczypta

liść laurowy mielony szczypta

woda 1 litr

3 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy warzywny bulion. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron podajemy z sosem wieprzowym.


                                                    Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz