czwartek, 28 listopada 2024

Spaghetti z sosem serowo śmietankowym.

 

Makaron spaghetti podany z sosem serowo śmietankowym.

Składniki:

10 dag twarogu

10 dag kiełbasy śląskiej lub boczku wędzonego

100 ml śmietany 30%

10 dag sera Mozzarella (wiórki)

150 ml wody

2 żółtka z kurzych jajek

1 mała łyżeczka masła

sól

cukier trzcinowy

kurkuma

natka pietruszki

1/3 małej łyżeczki czosnku granulowanego

300 gram makaronu Spaghetti

Wykonanie:

Twaróg smażymy na patelni z rozpuszczonym masłem, doprawiamy solą, czosnkiem i kurkumą, (smażymy tak jak byśmy robili serek topiony z twarogu). Gdy z twarogu będzie się robiła lekko gęsta masa to dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, ciągle masę mieszamy. Tak zrobiony serek topiony wykładamy do rondelka, dodajemy wszystkie przyprawy, żółtka, śmietanę i wodę i doprowadzamy do zagotowania się. Podczas gotowania sosu cały czas go mieszamy. Dodajemy do niego usmażony, bardzo drobno pokrojony boczek wędzony lub kiełbasę. Dobrze mieszamy sos i na koniec dodajemy ser Mozzarella (wiórki). W między czasie gotujemy makaron Spaghetti. Spaghetti podajemy polane obficie ugotowanym sosem.





                                                 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz