Makaron spaghetti podany z sosem serowo śmietankowym.
Składniki:
10 dag twarogu
10 dag kiełbasy śląskiej lub boczku wędzonego
100 ml śmietany 30%
10 dag sera Mozzarella (wiórki)
150 ml wody
2 żółtka z kurzych jajek
1 mała łyżeczka masła
sól
cukier trzcinowy
kurkuma
natka pietruszki
1/3 małej łyżeczki czosnku granulowanego
300 gram makaronu Spaghetti
Wykonanie:
Twaróg smażymy na patelni z rozpuszczonym masłem, doprawiamy solą, czosnkiem i kurkumą, (smażymy tak jak byśmy robili serek topiony z twarogu). Gdy z twarogu będzie się robiła lekko gęsta masa to dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, ciągle masę mieszamy. Tak zrobiony serek topiony wykładamy do rondelka, dodajemy wszystkie przyprawy, żółtka, śmietanę i wodę i doprowadzamy do zagotowania się. Podczas gotowania sosu cały czas go mieszamy. Dodajemy do niego usmażony, bardzo drobno pokrojony boczek wędzony lub kiełbasę. Dobrze mieszamy sos i na koniec dodajemy ser Mozzarella (wiórki). W między czasie gotujemy makaron Spaghetti. Spaghetti podajemy polane obficie ugotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz