Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Surowiec:
0,7 kg mięsa wieprzowego (karczku)
0,5 kg świeżego chudego boczku wieprzowego
Przyprawy:
aromat do tyrolskiej 2 g/kg
peklosól 16 g/kg
pieprz biały 3 g/kg
ziele angielskie mielone 0,5 g /kg
czosnek 2 g/kg
Dodatki:
wywar z gotowania skóry z boczku 8 % masy mięsa
skrobia ziemniaczana 20 g/kg
Wykonanie:
Wymyte i osączone mięsa kroimy w kostkę 3 x 4 cm, mięso z karczku mielimy przez sitko 12 mm a boczek mielimy przez sitko 8 mm. Zmielone mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy wszystkie przyprawy wymieszane z wywarem i dobrze wyrabiamy farsz (około pół godziny aż będzie bardzo kleisty). Tak wyrobionym farszem napełniamy woreczek włożony do szynkowara. Napełniamy warstwami ugniatając by pozbyć się powietrza z woreczka. Dobrze napełniony woreczek w szynkowarze bierzemy i 3-4 razy mocno stukamy szynkowarem o twarde podłoże, po to by ładnie farsz się docisnął, zawiązujemy woreczek i uzbrajamy szynkowar. Tak uzbrojony szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny w celu osadzenia i poddaniu procesu peklowania. Po tym 24 godzinnym czasie wstawiamy do garnka szynkowar i napełniamy garnek wodą gorącą do wysokości dekla dociskającego mięso. Parzymy 2 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia chłodzimy w zimnej wodzie i ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozbrajamy szynkowar i wyciągamy woreczek ruchami prawo - lewo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz