sobota, 7 grudnia 2024

Mielonka wieprzowa z szynkowaru.

 

Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.

Surowiec:

0,7 kg mięsa wieprzowego (karczku)

0,5 kg świeżego chudego boczku wieprzowego

Przyprawy:

aromat do tyrolskiej 2 g/kg

peklosól 16 g/kg

pieprz biały 3 g/kg 

ziele angielskie mielone 0,5 g /kg 

czosnek 2 g/kg 

Dodatki:

wywar z gotowania skóry z boczku 8 % masy mięsa

skrobia ziemniaczana 20 g/kg

Wykonanie:

Wymyte i osączone mięsa kroimy w kostkę 3 x 4 cm, mięso z karczku mielimy przez sitko 12 mm a boczek mielimy przez sitko 8 mm. Zmielone mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy wszystkie przyprawy wymieszane z wywarem i dobrze wyrabiamy farsz (około pół godziny aż będzie bardzo kleisty). Tak wyrobionym farszem napełniamy woreczek włożony do szynkowara. Napełniamy warstwami ugniatając by pozbyć się powietrza z woreczka. Dobrze napełniony woreczek w szynkowarze bierzemy i 3-4 razy mocno stukamy szynkowarem o twarde podłoże, po to by ładnie farsz się docisnął, zawiązujemy woreczek i uzbrajamy szynkowar. Tak uzbrojony szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny w celu osadzenia i poddaniu procesu peklowania. Po tym 24 godzinnym czasie wstawiamy do garnka szynkowar i napełniamy garnek wodą gorącą do wysokości dekla dociskającego mięso. Parzymy 2 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia chłodzimy w zimnej wodzie i ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozbrajamy szynkowar i wyciągamy woreczek ruchami prawo - lewo.








                                                  Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz