niedziela, 8 grudnia 2024

Bułka drożdżowa kwiatek.

 

Bardzo smaczne bułeczki drożdżowe w kształcie kwiatka, posypane makiem, rozdrobnionymi orzechami i migdałami.

Składniki:

250 g mąki

50 g cukru

50 g masła

2 żółtka

100 ml mleka

25 g świeżych drożdży

szczypta soli

Do posypania: 

mak, orzechy i migdały (rozkruszone)

Wykonanie:

1 - Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.

2 - Dodajemy 2 żółtka, rozpuszczone chłodne masło, cukier, szczyptę soli i rozrobione w 150 ml ciepłego mleka drożdże.

3 - Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

4 - Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5 - Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6 - Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.

7 - Dzielimy ciasto na 4 równe kawałki, z każdego kawałka ciasta formujemy placek o średnicy 15 cm.

8 - Placki umieszczamy na wyłożonej formie papierem do pieczenia.

9 - Na każdym placku na środku lekko odciskamy kieliszkiem kółko, od brzegów tego kółka rozcinamy promieniście cięcia na zewnątrz by wyszło 16 płatków.

10 - Każdy płatek przekręcamy trzy razy i dwa zlepić końcami.

11 - Tak zrobione kwiatki zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

12 - Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, orzechami i migdałami (rozkruszonymi).

13 - Pieczemy 15-20 minut w 180 stopni Celsjusza. do momentu zarumienienia na złoty kolor. 






                                                  Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz