Bardzo smaczne bułeczki drożdżowe w kształcie kwiatka, posypane makiem, rozdrobnionymi orzechami i migdałami.
Składniki:
250 g mąki
50 g cukru
50 g masła
2 żółtka
100 ml mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
Do posypania:
mak, orzechy i migdały (rozkruszone)
Wykonanie:
1 - Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
2 - Dodajemy 2 żółtka, rozpuszczone chłodne masło, cukier, szczyptę soli i rozrobione w 150 ml ciepłego mleka drożdże.
3 - Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
4 - Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5 - Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6 - Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.
7 - Dzielimy ciasto na 4 równe kawałki, z każdego kawałka ciasta formujemy placek o średnicy 15 cm.
8 - Placki umieszczamy na wyłożonej formie papierem do pieczenia.
9 - Na każdym placku na środku lekko odciskamy kieliszkiem kółko, od brzegów tego kółka rozcinamy promieniście cięcia na zewnątrz by wyszło 16 płatków.
10 - Każdy płatek przekręcamy trzy razy i dwa zlepić końcami.
11 - Tak zrobione kwiatki zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
12 - Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, orzechami i migdałami (rozkruszonymi).
13 - Pieczemy 15-20 minut w 180 stopni Celsjusza. do momentu zarumienienia na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz