Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszone skwarkami z cebulą, podane na ciepło są bardzo smaczne i syte. Podany przepis jest na 16 dużych pyz.
Składniki:
Farsz:
mięso wieprzowe, mielone 1 kg
cebula połowa
czosnek 3 ząbki
sól pół łyżeczki
pieprz ziołowy pół łyżeczki
majeranek 1 łyżka
Wykonanie farszu:
Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wyrabiamy farsz kilkanaście minut.
Ciasto:
ziemniaki 4 kg surowych (odciśniętych 1 kg)
ziemniaki 1 kg ugotowane, tłuczone
mąka ziemniaczana
sól
Okrasa:
cebula 1 szt.
słonina 15 dag
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków, studzimy. Obieramy kolejną część ziemniaków, myjemy i trzemy na pulpę. Starte ziemniaki odciskamy przez ściereczkę z wody. Odciśniętą wodę odstawiamy do odstania się, osiądzie skrobie które dodamy do odciśniętej pulpy ziemniaczanej. W między czasie na patelni smażymy skwarki ze słoninki i cebuli. Wymieszaną pulpę ziemniaczaną ze skrobią odstawiamy na bok, będziemy przygotowywać ciasto na pyzy. Do wyrobionego ciasta z gotowanych ziemniaków dodajemy odciśnięte ciasto z surowych ziemniaków, dobrze mieszamy i wyrabiamy oba ciasta do momentu dobrego połączenia. Z mielonego mięsa formujemy kulki o wadze 45 gramów, układamy na talerzyku. Ciasto dzielimy na 16 równych części z których formujemy 16 kul ziemniaczanych (200 g każda). Z każdej ziemniaczanej kuli płaszczymy placek w dłoni, wkładamy kulkę z mięsa i zlepiamy podłużne, owalne ładne kluski. W między czasie zagotowujemy w garnku osoloną wodę. Łyżką cedzakową wkładamy kluski i gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, układamy na dużym talerzu, okraszamy skwarkami z cebulą. Na początek najlepiej ulepić z dwie pyzy i je ugotować na próbę. Tak dla sprawdzenie ciasta z ziemniaków, czy kluski się nie rozpadną i nie zrobi się z nich zupa, jak to często jest gdy zrobimy ciasto z nieodpowiednich ziemniaków. Pyzy pierwsze wyszły dobrze, więc możemy przygotowywać następne pyzy. Gotowe pyzy możemy spożywać na gorąco okraszone skwarkami z cebulką i na drugi dzień podsmażone na patelni, jakie kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz