poniedziałek, 2 grudnia 2024

Deser włoski tiramisu.

 

Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka mascarpone.

Składniki:

mascarpone ser 500 g 

żółtka jaj kurzych 4 szt.

biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.

śmietana 30 lub 36% 330 ml

cukier puder 4 łyżki 

kakao 3 łyżki 

woda 2 szklanki 

kawa naturalna rozpuszczalna 6 łyżeczek 

Amaretto 50 ml

Wykonanie:

Zaparzamy kawę w 1 szklance wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy 4 żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę, Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serki Mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek i serków i wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy. W przygotowanym, najlepiej w prostokątnym naczyniu układamy umaczane w kawie biszkopty na które nakładamy połowę masy. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą masę i posypujemy kakao. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.







                                                 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz