poniedziałek, 1 lutego 2016

Uszka z kapustą i grzybami z sosem grzybowym.


Uszka z kapustą i grzybami z sosem grzybowym. Danie na 2 osoby.


składniki:

25 dkg uszek z kapustą i grzybami (domowego wyrobu)
sos grzybowy

składniki na sos z grzybów leśnych:

połowa korpusu z kurczaka
szklanka suszonych prawdziwków
Domowa kostka rosołowa
1 marchew
kawałek białego pora
3 małe łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
kilka łodyg mrożonego lubczyku
łyżka majeranku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pierz, słodka papryka do smaku

wykonanie:

1 - Opłukany i wyczyszczony korpus z kurczaka gotujemy w litrze osolonej wodzie, w trakcie gotowania zdejmujemy szumowiny.

2 - Po zdjęciu szumowiny dodajemy wymoczone w kilku wodach suszone grzybki, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, por i marchew pokrojone w drobną kostkę oraz łyżkę domowej kostki rosołowej.

3 - Gdy mięsko przy korpusie jest miękkie, przerywamy gotowanie, studzimy korpus, oddzielamy mięsko od kości i kroimy je na drobno kostkę.

4 - Pokrojone mięsko wkładamy do wywaru, dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i ponownie gotujemy.

5 - Po 15 minutach gotowania zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną, doprowadzamy do wrzenia i kończymy gotowanie sosu.

6 - W oddzielnym garnku gotujemy uszka.

7 - Uszka podajemy polane sosem grzybowym.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz