składniki:
1 duży kurczak 2,2 kg
2 litry rosołu z kurczaka
żelatyna lub wywar z 2 kg nóżek kurzych
sól morska do smaku
łyżka stołowa domowej kostki rosołowej
pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,
natka świeżej pietruszki
warzywa suszone:
marchew, korzeń pietruszki, selera i por
wykonanie:
1 - Kurczaka myjemy, czyścimy z niepotrzebnych żył i błon, dzielimy na dwie połowy.
2 - Tak przygotowane połówki kurczaka wkładamy do garnka, wsypujemy sól i zalewamy 2,5 litra wody i gotujemy.
3 - Podczas gotowania zbieramy szumowiny i po zebraniu dodajemy wszystkie suszone warzywa, domową kostkę rosołową i przyprawy.
4 - Kurczaka gotujemy do miękkości mięsa, studzimy pod przykryciem.
5 - Ostudzone połówki kurczaka obieramy z mięsa które trzeba rozdrobnić na 2 cm kostki.
6 - Przygotowujemy pojemniczki do galarety, i dno posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki, groszku zielonego lub kukurydzy.
7 - Do każdego pojemnika układamy rozdrobnione mięso.
8 - Rosół z gotowanego kurczaka przelewamy przez sito, wybieramy liście laurowe i ziele angielskie.
9 - Dwa litry rosołu z warzywkami doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim odpowiednią ilość żelatyny.
10 - Zalewamy każdy pojemnik rosołem z rozpuszczoną żelatyną i po wierzchu posypujemy zieloną natką pietruszki.
11 - Ostudzone pojemniki z galaretą przykrywamy deklami i wstawiamy do lodówki żeby galareta zgęstniała.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz