Uszka z kapustą i grzybami z sosem grzybowym. Danie na 2 osoby.
składniki:
25 dkg uszek z kapustą i grzybami (domowego wyrobu)
sos grzybowy
składniki na sos z grzybów leśnych:
połowa korpusu z kurczaka
szklanka suszonych prawdziwków
Domowa kostka rosołowa
1 marchew
kawałek białego pora
3 małe łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
kilka łodyg mrożonego lubczyku
łyżka majeranku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pierz, słodka papryka do smaku
wykonanie:
1 - Opłukany i wyczyszczony korpus z kurczaka gotujemy w litrze osolonej wodzie, w trakcie gotowania zdejmujemy szumowiny.
2 - Po zdjęciu szumowiny dodajemy wymoczone w kilku wodach suszone grzybki, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, por i marchew pokrojone w drobną kostkę oraz łyżkę domowej kostki rosołowej.
3 - Gdy mięsko przy korpusie jest miękkie, przerywamy gotowanie, studzimy korpus, oddzielamy mięsko od kości i kroimy je na drobno kostkę.
4 - Pokrojone mięsko wkładamy do wywaru, dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i ponownie gotujemy.
5 - Po 15 minutach gotowania zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną, doprowadzamy do wrzenia i kończymy gotowanie sosu.
6 - W oddzielnym garnku gotujemy uszka.
7 - Uszka podajemy polane sosem grzybowym.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz