czwartek, 4 lutego 2016
Pączki z nadzieniem różanym.
Przepis na 11 dużych pączków.
Składniki:
drożdże 3 dkg
mąka 0,5 kg
żółtka 3
połowa płaskiej łyżeczki soli
kieliszek spirytusu
1 łyżka masła
mała paczka cukru waniliowego
mleko szklanka (do wyrobienia ciasta)
marmolada różana
wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta, pączki formujemy inaczej, nie wyciskamy ciasta szklanką tylko urywamy kawałek ciasta, płaszczymy, nadziewamy łyżeczką marmolady i zlepiamy w kulkę. i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, czekoladą itd. Taką metodą robię pączki od ponad 25 lat i są zawsze udane i bardzo smaczne.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz