sobota, 4 czerwca 2016

Kompot z suszonych jabłek z miętą i imbirem.


Kompot z suszonych jabłek nie jest tylko na zimowe dni, ale jest super napojem z dodatkiem mięty, orzeźwiającym napojem na upalne, letnie dni. :)

Składniki:

8 litrów wody
80 dkg suszonych, winnych jabłek
4 saszetki suszonej mięty pieprzowej
4-5 goździków
10 dkg świeżego imbiru
cukier trzcinowy - ilość zależna od tego kto jaki słodki kompot lubi.
skórka z pomarańczy bez białego albedo

Wykonanie:

W 8 litrach wody gotujemy 80 dkg suszonych jabłek, podczas gotowania dodajemy 5 goździków 10 dkg świeżego imbiru, pokrojonego w plasterki. Gdy kompot zacznie się gotować dodajemy miętę i cukier trzcinowy (w zależności kto jaki słodki kompot lubi). Kompot studzimy, i na takie upalne dni jest super dawką witamin dla naszego organizmu.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz