Kasze są bardzo zdrowe, a nadziane skwarami są przepyszne :D
Składniki na 2-3 porcje:
podgardle wieprzowe, wędzone kilka plastrów
cebula 1 szt.
kasza gryczana 1 szklanka
kasza jęczmienna pęczak pół szklanki
woda 3 szklanki
domowa kostka rosołowa 1 stołowa łyżka
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Zagotowujemy 3 szklanki wody z domową kostką rosołową. Płuczemy kasze. Opłukane kasze
dodajemy do gotującego się bulionu. W między czasie smażymy skwarki z podgardla wędzonego z
pokrojoną w pół plastry cebulą. Gdy kasze zaczną lekko gęstnieć, dodajemy usmażone skwarki z cebulą, mieszamy i kończymy parzenie kasz. Przykrywamy i czekamy 30 minut, kasza dojdzie. Po 30 minutach jeszcze raz wszystko w garnczku przemieszamy i będzie gotowe danie.
Moja rada :)
Sposób na parzenie kaszy.
Na 1 szklankę kaszy dajemy 2 szklanki wody, parzymy do momentu lekkiego gęstnienia kaszy i
kończymy parzenie. Przykrywamy garnczek pokrywką. Kasza będzie gotowa po 30 minutach. Po 30
minutach podnosimy pokrywkę i drewnianą łyżką zamieszamy sparzoną kaszę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz