wtorek, 24 stycznia 2017

Kargulowe danie :) Parzona kasza nadziana skwarkami z cebulą.



Kasze są bardzo zdrowe, a nadziane skwarami są przepyszne :D


Składniki na 2-3 porcje:

podgardle wieprzowe, wędzone  kilka plastrów
cebula 1 szt.
kasza gryczana 1 szklanka
kasza jęczmienna pęczak pół szklanki
woda 3 szklanki
domowa kostka rosołowa 1 stołowa łyżka
pieprz ziołowy

Wykonanie:

Zagotowujemy 3 szklanki wody z domową kostką rosołową. Płuczemy kasze. Opłukane kasze
dodajemy do gotującego się bulionu. W między czasie smażymy skwarki z podgardla wędzonego z
pokrojoną w pół plastry cebulą. Gdy kasze zaczną lekko gęstnieć, dodajemy usmażone skwarki z cebulą, mieszamy i kończymy parzenie kasz. Przykrywamy i czekamy 30 minut, kasza dojdzie. Po 30 minutach jeszcze raz wszystko w garnczku przemieszamy  i będzie gotowe danie.

Moja rada :)

Sposób na parzenie kaszy.

Na 1 szklankę kaszy dajemy 2 szklanki wody, parzymy do momentu lekkiego gęstnienia kaszy i
kończymy parzenie. Przykrywamy garnczek pokrywką. Kasza będzie gotowa po 30 minutach. Po 30
minutach podnosimy pokrywkę i drewnianą łyżką zamieszamy  sparzoną kaszę.












Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz