Smażona z cebulą wątroba z kaczki do chleba. Bardzo delikatna w smaku, zdrowa i smaczna. Idealna do kromki świeżego, swojskiego chleba. Można również usmażone wątróbki podawać z ziemniakami i surówką.
Składniki:
wątróbki kacze 50 dag
cebula 2 szt.
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 5 szt.
kiszona kapusta
Wykonanie:
Z wątróbek wycinamy żyły, płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy z wody. Ja do smażenia wątróbek użyłam smalcu z kaczki. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron, ciągle przewracając. Po wstępnym podsmażeniu dodajemy pokrojone cebule w pół plastry, przyprawiamy pieprzem ziołowym. Wątróbki solimy w końcowej fazie smażenia. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone wątróbki podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Surówka:
kiszona kapusta, pokrojona cebula w kostkę, pieprz do smaku i oliwa.Mieszamy wszystkie składniki.
Smalec kaczy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz