poniedziałek, 23 stycznia 2017

Smażona wątroba z kaczki, ziemniaki, surówka.


Smażona z cebulą wątroba z kaczki do chleba. Bardzo delikatna w smaku, zdrowa i smaczna. Idealna do kromki świeżego, swojskiego chleba. Można również usmażone wątróbki podawać z ziemniakami i surówką.


Składniki:

wątróbki kacze 50 dag
cebula 2 szt.
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 5 szt.
kiszona kapusta

Wykonanie:

Z wątróbek wycinamy żyły, płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy z wody. Ja do smażenia wątróbek użyłam smalcu z kaczki. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron, ciągle przewracając. Po wstępnym podsmażeniu dodajemy pokrojone cebule w pół plastry, przyprawiamy pieprzem ziołowym. Wątróbki solimy w końcowej fazie smażenia. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone wątróbki podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.


Surówka:
kiszona kapusta, pokrojona cebula w kostkę, pieprz do smaku i oliwa.Mieszamy wszystkie składniki.


 Smalec kaczy.








Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz