niedziela, 29 stycznia 2017

Smażone żeberka wieprzowe, ziemniaki, surówka.



Najsmaczniejszą częścią mięsa u wieprza są oczywiście żeberka :) I dziś udusiłam takie żeberka w sosie :)


Składniki:

żeberka wieprzowe 0,7 kg
cebula 1 szt.
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 3 szt.
surówka ze słoja
oliwki czarne 4-6 szt.

Przyprawy:

sól, papryka słodka i ostra,
imbir, czosnek, gorczyca biała,
cukier, pieprz czarny, ziele angielskie,
liść laurowy, cynamon,

Wykonanie:

1 - Wymyte i ocieknięte z wody żeberka nacieramy przyprawami i smażymy na gorącej patelni z
tłuszczem każdy kawałek żeberek ze wszystkich stron na rumiano.



2 - Gdy żeberka będą zarumienione z każdej strony, podlewamy przegotowaną wodą i dusimy pod
przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa.



3 - Jeżeli stwierdzimy że mięso w żeberkach jest już miękkie dodajemy pokrojoną, osoloną
cebulę.



4 - Dusimy wszystkie składniki pod przykryciem do miękkości cebuli.



5 - W między czasie gotujemy ziemniaki.

6 - Jeżeli cebula będzie miękka, zwiększamy temperaturę smażenia na 2-3 minuty żeby
odparować troszkę wody i zakańczamy smażenie.

7 - Usmażone żeberka podajemy z ugotowanymi ziemniakami polanymi tłuszczem z cebula oraz z
sałatką warzywną i oliwkami.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz