piątek, 3 lutego 2017

Łazanki z mięsem, kapustą i grzybami.



Bardzo smaczne danie. Połączenie czterech smaków: makaronu, kiszonej kapusty, mięsa i pieczarek, daje idealny smak. Z podanego przepisu wychodzi kilkanaście porcji pysznego dania. Użyto kapusty domowego, co miesięcznego kiszenia. kapusta z marchwią i mrożoną żurawiną.


Składniki:

Kapusta kiszona 1 kg
makaron łazanki 0,5 kg
szynka wieprzowa 0,8 kg
pieczarki 1 kg
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
papryka słodka
liść laurowy mielony pół łyżeczki
ziele angielskie mielone pół łyżeczki
domowa kostka rosołowa 2 łyżki
olej roślinny 100 ml

Wykonanie:

W 1,5 litra wody z domową kostką rosołową, liściem laurowym i zielem angielskim, gotujemy
pokrojone w kawałki mięso i całe pieczarki (do miękkości mięsa). Gdy mięso będzie miękkie,
wykładamy go razem z pieczarkami z garnka i do garnka wkładamy odciśniętą z soku kapustę.
Kapustę gotujemy do jej miękkości (około 1 godziny). W między czasie gotujemy makaron
łazanki, oraz kroimy w kostkę mięso i pieczarki. Gdy kapusta będzie miękka, odcedzamy ją z
wywaru na durszlaku i wkładamy ją do brytfanki z nagrzanym olejem, dodajemy również
pokrojone w kostkę pieczarki i mięso a także ugotowany makaron łazanki. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Gotujemy jeszcze pomieszane składniki przez kilka minut, ciągle mieszając. Po ugotowaniu nakładamy na talerze i konsumujemy :)

Uwaga:

Wywaru z gotowanych pieczarek, mięsa i kapusty nie wylewamy. Wykorzystujemy do ugotowania
zupy lub po prostu do picia, jest bardzo smaczny i zdrowy.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz