Najsmaczniejszą częścią mięsa u wieprza są oczywiście żeberka :) I dziś udusiłam takie żeberka w sosie :)
Składniki:
żeberka wieprzowe 0,7 kg
cebula 1 szt.
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 3 szt.
surówka ze słoja
oliwki czarne 4-6 szt.
Przyprawy:
sól, papryka słodka i ostra,
imbir, czosnek, gorczyca biała,
cukier, pieprz czarny, ziele angielskie,
liść laurowy, cynamon,
Wykonanie:
1 - Wymyte i ocieknięte z wody żeberka nacieramy przyprawami i smażymy na gorącej patelni z
tłuszczem każdy kawałek żeberek ze wszystkich stron na rumiano.
2 - Gdy żeberka będą zarumienione z każdej strony, podlewamy przegotowaną wodą i dusimy pod
przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
3 - Jeżeli stwierdzimy że mięso w żeberkach jest już miękkie dodajemy pokrojoną, osoloną
cebulę.
4 - Dusimy wszystkie składniki pod przykryciem do miękkości cebuli.
5 - W między czasie gotujemy ziemniaki.
6 - Jeżeli cebula będzie miękka, zwiększamy temperaturę smażenia na 2-3 minuty żeby
odparować troszkę wody i zakańczamy smażenie.
7 - Usmażone żeberka podajemy z ugotowanymi ziemniakami polanymi tłuszczem z cebula oraz z
sałatką warzywną i oliwkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz