wtorek, 25 lipca 2017

Klopsy w sosie pomidorowym, kasza, ogórek kiszony.



Wieprzowe klopsy w sosie pomidorowym podane z kaszą i ogórkiem kiszonym.


Składniki:

mięso z łopatki wieprzowej, mielone 60 dag
kasza jęczmienna 1 szklanka
kasza kuskus pół szklanki
ogórki kiszone
suszona włoszczyzna
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4-6 ziaren
koncentrat pomidorowy 50 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
śmietana 30 %
sól
pieprz
bułka tarta pół szklanki

Wykonanie:

Mięso mielone z czosnkiem i cebulą, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy bułkę tartą, dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy klopsy. W garnku zagotowujemy litr wody z suszoną włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim i pastą rosołową. Do gotującego się wywaru dodajemy klopsy, gotujemy do momentu wypłynięcia klopsów na wierzch. Ugotowane klopsy wyjmujemy łyżką cedzakową a z wywaru robimy sos. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Do zagęszczonego sosu wkładamy ponownie klopsy i przez parę minut gotujemy. Doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. W między czasie płuczemy w zimnej wodzie kaszę jęczmienną. W garnczku zagotowujemy 2 szklanki wody osolonej. Do gotującej się wody dodajemy kaszę i gotujemy do momentu gęstnienia kaszy z wodą. Kończymy gotowanie, kaszę w garnku przykrywamy na 30 minut, kasza dojdzie i będzie gotowa do spożycia. Nakładamy kaszę,klopsy polewamy sosem dodajemy ogórek kiszony.
Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem żeby tylko kasza została przykryta bulionem, przykrywamy na 10 minut. Po 10 minutach mieszamy widelcem. Kasza gotowa do podawania.
Jedno danie podałam z kaszą kuskus a drugie z kaszą jęczmienną.








Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz