środa, 16 sierpnia 2017

Smalec z gęsi.



Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszcz mający zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. W medycynie ludowej wykorzystywano go między innymi do leczenia chorób układu oddechowego. Polecam :)

Składniki:

sadło gęsie
skóry z korpusu gęsi

Wykonanie:

Oczyszczone skóry z resztek piór oraz sadło wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika żeby lekko zamrozić, będzie lepiej się kroiło w drobne kostki. Pokrojone skóry i sadło wkładamy do garnuszka i topimy na lekkim ogniu pod przykryciem. Przygotowujemy pojemniczki do smalcu lub słoik, wyparzamy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha. Wytopiony smalec przelewamy przez sitko w celu oddzielenia skwarek. Jeżeli ktoś chce smalec ze skwarkami, zostawia je, ja skwarki użyłam do kaszanki białej. Czysty tłuszcz z gęsi wlewamy do pojemniczków lub słoika i ostudzony wstawiamy do lodówki.

Uwaga !

Jeżeli chcemy zużyć smalec jako smarowidło do chleba to podczas topienia dodajemy jabłko starte przez grubsze oczka i zioła.







Porady:

Smalec na dolegliwości dróg oddechowych: 

Łyżeczkę smalcu gęsiego i łyżeczkę miodu rozpuszczamy w pół szklanki gorącego mleka. 
Pijemy przed snem. 

Smalec na rozgrzanie:

Małym dzieciom przeziębionym, nacieramy piersi i plecy czystym smalcem bez dodatków, wywoła to efekt rozgrzewający. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz