Sezon grillowy w pełni. Postanowiłam zrobić białą kaszankę, która upieczona na grillu jest przepyszna. Polecam :)
Surowiec:
porcja rosołowa z gęsi
skórki od boczku
skwarki z gęsich skórek
ścinki mięs
kasza gryczana 2 szklanki
kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
woda 6 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
jelita wieprzowe 28-32 3 m
Przyprawy:
liść laurowy mielony
ziele angielskie mielone
majeranek 2 łyżki
sól
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
Wykonanie:
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy.
Zawsze kasza sparzy się super.Wymyte mięsa gotujemy w 6 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem. Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), rozdrobnione mięsa oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy kasze, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I
potem wkładamy do lodówki.
Dodane skwarki z topienia tłuszczu ze skór gęsich.
Bardzo smaczna jest także na zimno.
Bardzo smaczna jest również pieczona na patelni czy grillu.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz