wtorek, 15 sierpnia 2017

Rumiane, bułki pszenne z przedziałkiem.



Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :) 



Składniki na 9 bułek (każda po 12 dag):

700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 650)
mleko 400 ml
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
drożdże świeże 20 gram
7 łyżek oleju

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłe mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każda bułka po upieczeniu straci na wadze około 10%. Po 30 minutach wyrastania, ugniatamy je tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, dużą patką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz