Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszcz mający zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. W medycynie ludowej wykorzystywano go między innymi do leczenia chorób układu oddechowego. Polecam :)
Składniki:
sadło gęsie
skóry z korpusu gęsi
Wykonanie:
Oczyszczone skóry z resztek piór oraz sadło wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika żeby lekko zamrozić, będzie lepiej się kroiło w drobne kostki. Pokrojone skóry i sadło wkładamy do garnuszka i topimy na lekkim ogniu pod przykryciem. Przygotowujemy pojemniczki do smalcu lub słoik, wyparzamy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha. Wytopiony smalec przelewamy przez sitko w celu oddzielenia skwarek. Jeżeli ktoś chce smalec ze skwarkami, zostawia je, ja skwarki użyłam do kaszanki białej. Czysty tłuszcz z gęsi wlewamy do pojemniczków lub słoika i ostudzony wstawiamy do lodówki.
Uwaga !
Jeżeli chcemy zużyć smalec jako smarowidło do chleba to podczas topienia dodajemy jabłko starte przez grubsze oczka i zioła.
Porady:
Smalec na dolegliwości dróg oddechowych:
Łyżeczkę smalcu gęsiego i łyżeczkę miodu rozpuszczamy w pół szklanki gorącego mleka.
Pijemy przed snem.
Smalec na rozgrzanie:
Małym dzieciom przeziębionym, nacieramy piersi i plecy czystym smalcem bez dodatków, wywoła to efekt rozgrzewający.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz