piątek, 15 czerwca 2018

Zrazy wieprzowe w ciemnym sosie z kaszą i ogórkami.



Zrazy wieprzowe w ciemnym sosie podane z parzoną kaszą gryczaną z pieczarkami, papryką i cebulą.

Składniki:

plastry schabu 9 szt.
sól
pieprz ziołowy
musztarda
boczek wędzony
ogórek kiszony
ser żółty
cebula
włoszczyzna suszona 2 łyżki
pasta rosołowa 2 łyżki
sos sojowy ciemny 4-5 łyżek
majeranek 1 łyżka
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 6 szt.
mąka pszenna do zagęszczenia sosu 3 łyżeczki
ogórki korniszony marynowane

Kaszotto:

kasza gryczana 2 szklanki
woda 4 szklanki
duszone pieczarki z papryką i cebulą
sól
pieprz ziołowy




W 4 szklankach wody gotujemy duszone pieczarki z papryką i cebulą, dodajemy wypłukaną kaszę gryczaną. Gotujemy do momentu aż kasza zacznie pęcznieć, kończymy gotowanie, przykrywamy garnczek pokrywką i odstawiamy na 30 minut. Po 3 minutach kasza jest gotowa, mieszamy.

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą. Układamy po kawałku sera, boczku wędzonego, cebuli i ogórka kiszonego, zawijamy i spinamy drewnianą wykałaczką. Tak uformowane zrazy smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. W między czasie gotujemy bulion warzywny z włoszczyzny suszonej i pasty rosołowej. Usmażone zrazy dodajemy do gotującego się bulionu, i gotujemy do miękkości mięsa. Dodajemy ciemny sos sojowy, doprawiamy do smaku, dodajemy majeranek, zagęszczamy mąką, gotujemy jeszcze kilka minut. Gotowe zrazy podajemy z u parzoną kaszą gryczaną z duszonymi pieczarkami, papryką i cebulą oraz z korniszonami.











Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Zrazy robi się tylko i wyłącznie z wołowiny, używanie tej nazwy w stosunku do potrawy z wieprzowiny jest nieporozumieniem i wprowadzaniem w błąd.

    OdpowiedzUsuń