wtorek, 1 grudnia 2020

Bigos.

 


Bigos ugotowany ze świeżej i kiszonej kapusty z mięsem wieprzowym, węgierkami, wędzonym boczkiem i kiełbasą.


Składniki:

kiszona kapusta (z domowego kiszenia) 2 kg

biała kapusta 1 kg

łopatka wieprzowa 1 kg

kiełbasa podwawelska 2 szt.

śliwki mrożone 6 szt. (węgierki)

boczek wędzony 30 dag

liść laurowy 3 szt.

ziele angielskie 8-10 szt.

sól

pieprz ziołowy

pieprz kolorowy młotkowany

przecier pomidorowy 500 ml (z domowej spiżarni)

czosnek 3 ząbki 

jałowiec owoc 4-5 ziaren

majeranek 2 łyżki

wino czerwone wytrawne 125 ml(pół szklanki)


Wykonanie:

Mięso z łopatki myjemy i zalewamy wodą do jego zakrycia, gotujemy 1 godzinę. Podczas gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Ugotowaną łopatkę kroimy w większą kostkę. Wywar cedzimy przez sitko. W wywarze gotujemy poszatkowaną białą kapustę z pokrojoną w kostkę łopatką. Kapustę białą gotujemy do jej miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej odciśniętą z soku kiszoną kapustę, dokładnie mieszamy i gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotując bigos musimy często mieszać kapustę. W międzyczasie smażymy kiełbasę pokrojoną, wędzony boczek i usmażony dodajemy do gotującej się kapusty, ponownie mieszamy. Po dwóch godzinach gotowania dodajemy wszystkie suche przyprawy i ponownie mieszamy. W następnym, trzecim dniu gotowania bigosu dodajemy pokrojone mrożone śliwki, przecier pomidorowy, wino i gotujemy 2 godziny, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Bigos podajemy na gorąco, najlepiej z pieczywem domowego wypieku. Bigos możemy także włożyć do słoików.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz