Delikatny biszkopt przełożony puszystą masą serową, oraz górną warstwą z dżemu brzoskwiniowego i prażonego kokosu.
Biszkopt:
Składniki (blacha 30/25/6 cm):
jajka kurze 8 szt.
cukier 16 dag
mąka 24 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
Wykonanie biszkoptu:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Po dodaniu wszystkiej mąki, wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 50 cm zrzucamy go z formą na blat szafki lub stołu. Biszkopt już nie opadnie. Studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy na blaty po całkowitym ostygnięciu.
Masa serowa:
serek mascarpone 50 dag
śmietana 30% 600 ml
galaretki cytrynowe 2 szt.
cukier puder 5 łyżek
Wykonanie masy serowej:
Rozpuszczamy galaretki w 400 ml wrzącej wody, studzimy. Gęstniejące galaretki miksujemy z serkiem mascarpone. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową, miksujemy na wolniejszych obrotach.
Składniki na górną, wierzchnią warstwę:
masło 1,5 łyżki
cukier 1,5 łyżki
wiórki kokosowe 10 dag
dżem brzoskwiniowy
woda z cytryną 200 ml
Wykonanie ciasta:
Formę po upieczeniu biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia, możemy użyć ponownie tego samego papieru z pieczenia biszkoptu. Biszkopt dzielimy na dwa plastry. jeden plaster biszkoptu układamy na dno formy, wlewamy gęstniejącą masę serową, przykrywamy drugim plastrem biszkoptu. Formę wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. W między czasie prażymy na patelni z masłem i cukrem wiórki kokosowe. Podczas prażenia cały czas mieszamy, do momentu aż wiórki zrobią się brązowe. Musimy uważać żeby ich nie spalić. Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, nasączamy górną część ciasta wodą z cytryną. Na nasączoną warstwę nakładamy dżem i go równo rozsmarowujemy, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi i formę ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy, kroimy na 12 porcji.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz