Pikantna, biała kaszanka zrobiona na mięsie z golonki wieprzowej oraz z wątróbek drobiowych z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero.
Surowiec:
wątróbki drobiowe 50 dag
mięso z golonki 20 dag
kość z golonki
kasza pęczak 1 szklanka (10 dag)
kasza jęczmienna 5 szklanek (90 dag)
wywar 12 szklanek
2 czubate łyżki pasty rosołowej (swojego wyrobu)
sos z ostrych papryczek 200 ml
jelita wieprzowe 28/30 mm 4 m
Przyprawy:
majeranek 2 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
pieprz czarny 1 łyżeczka
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
Wykonanie:
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Ja dałam 9 szklanek wywaru i 200 ml sosu z ostrych papryczek. Zawsze kasza sparzy się super.
Wymyte mięsa gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim około 2 godzin, do miękkości mięsa. Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka i studzimy. Odmierzamy potrzebną ilość wywaru do gotowania kasz. W pozostałym wywarze parzymy wymoczone wątróbki. Parzymy 15 minut. Sparzone wątróbki wyjmujemy z garnka i studzimy. Obieramy resztki mięsa z kości od golonki, mięso z kości golonki i skórę mielimy przez sitko 4 mm a wątróbki i mięso z golonki przez sitko 10 mm. Wszystkie zmielone mięsa mieszamy. W odmierzonej ilości wywaru parzymy kasze. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze, pastę rosołową, wszystkie suche przyprawy i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60-70 %. Gdy kasze będą na 60-70 % sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy kasze, mieszamy, i po ostudzeniu nadziewamy we wcześniej opłukaną i wymoczoną kątnicę wołową. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 60 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I osuszone wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz