niedziela, 14 lutego 2021

Konfitura z żurawiny.


Pyszna, zdrowa, bogata w witaminy,  konfitura z błotnej żurawiny. Dla uzyskania ładnego koloru dodano sok z jednej cytryny.


Składniki:

mrożona żurawina błotna 1 kg

cukier trzcinowy 50 dag

sok z cytryny

żelfix Dr.Oetker 40 g


Wykonanie:

Przygotowujemy słoiczki, myjemy, wyparzamy. Do garnczka emaliowanego wsypujemy żurawinę oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu kilkakrotnie mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gdy cukier będzie rozpuszczony rozdrabniamy wszystko blenderem, dodajemy sok z cytryny. Zagotowujemy, dodajemy żelfix, mieszamy i gotujemy 1 minutę. Gorącą masę wlewamy do słoiczków, do pełna. Słoiczki zakręcamy i przewracamy do góry dnem na 5 minut. Po 5 minutach odwracamy słoiczki i studzimy.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz