Pyszna, zdrowa, bogata w witaminy, konfitura z błotnej żurawiny. Dla uzyskania ładnego koloru dodano sok z jednej cytryny.
Składniki:
mrożona żurawina błotna 1 kg
cukier trzcinowy 50 dag
sok z cytryny
żelfix Dr.Oetker 40 g
Wykonanie:
Przygotowujemy słoiczki, myjemy, wyparzamy. Do garnczka emaliowanego wsypujemy żurawinę oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu kilkakrotnie mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gdy cukier będzie rozpuszczony rozdrabniamy wszystko blenderem, dodajemy sok z cytryny. Zagotowujemy, dodajemy żelfix, mieszamy i gotujemy 1 minutę. Gorącą masę wlewamy do słoiczków, do pełna. Słoiczki zakręcamy i przewracamy do góry dnem na 5 minut. Po 5 minutach odwracamy słoiczki i studzimy.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz