niedziela, 7 marca 2021

Kakaowy biszkopt.

 


Biszkopt kakaowy upieczony w rancie o średnicy 20 cm. Prosty i szybki w wykonaniu.


Składniki:

Biszkopt: 

(rant o średnicy 20 cm)

jajka kurze 5 szt.

Cukier 10 dag

Mąka tortowa 15 dag - minus 2 łyżki

kakao plus 2 łyżki za odjętą mąkę

(3/4 łyżeczki proszku do pieczenia)


Wykonanie biszkopta:

Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakaem i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz