poniedziałek, 26 kwietnia 2021

Marynowana wieprzowina z czosnkiem w osłonce poliamidowej.

 


Pyszna wieprzowina zamarynowana w osłonce poliamidowej. Do zamarynowania użyto łopatki i szynki wieprzowej, doprawionej przyprawami oraz z dodatkiem czosnku. Taka wieprzowina jest idealna na zimno z pieczywem.


Surowiec:

szynka wieprzowa 3 kg

łopatka wieprzowa 1,5 kg


Przyprawy:

sól warzona 18 g/kg

pieprz czarny 4 g/kg

pieprz ziołowy 4 g/kg

majeranek garść

ziele angielskie

liść laurowy

sos sojowy 25 ml

czosnek 2 główki

przegotowana, zimna woda 200 ml

osłonka poliamidowa


Wykonanie :

Mięsa myjemy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy w większą kostkę, taką 3/3 cm. Pokrojone mięso umieszczamy w większej misce, dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojony drobno czosnek. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Podczas mieszania dodajemy wodę i wyrabiamy tak długo aż mięso wchłonie całą wodę i stanie się kleiste. Wymieszane mięso przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, a w między czasie moczymy w ciepłej wodzie osłonki. Pocięte w kawałki o odpowiedniej długości osłonki mocno zawiązujemy z jednej strony. Mięso umieszczamy w osłonkach tworząc batony. Napełniamy ścisło i zawiązujemy każdy baton. Batony z mięsem parzymy w 80 stopniach Celsjusza 120 minut, do osiągnięcia wewnątrz temperatury 68 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy w zimnej wodzie 15 minut. Ostudzone umieszczamy w lodówce.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz