niedziela, 25 kwietnia 2021

Marynowana wieprzowina z czosnkiem w słoikach.

 


Pyszna wieprzowina zamarynowana w słoikach. Do zamarynowania użyto łopatki i szynki wieprzowej, doprawionej przyprawami oraz z dodatkiem czosnku. Taką wieprzowinę ze słoika możemy wykorzystać do gulaszu, sosów oraz spożywać ją na zimno z pieczywem.


Surowiec:

szynka wieprzowa 3 kg

łopatka wieprzowa 1,5 kg


Przyprawy:

sól warzona 18 g/kg

pieprz czarny 4 g/kg

pieprz ziołowy 4 g/kg

majeranek garść

ziele angielskie

liść laurowy

sos sojowy

czosnek 2 główki

przegotowana, zimna woda 200 ml

słoiki 900 ml 5 szt.


Wykonanie :

Mięsa myjemy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy w większą kostkę, taką 3/3 cm. Pokrojone mięso umieszczamy w większej misce, dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojony drobno czosnek. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Podczas mieszania dodajemy wodę i wyrabiamy tak długo aż mięso wchłonie całą wodę i stanie się kleiste. Wymieszane mięso przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, a w między czasie możemy przygotować słoiki. Słoiki wyparzamy w gorącej wodzie i wycieramy je do sucha, pokrywki również. Mięso umieszczamy w czterech 900 ml słoikach i zrobiłem jeszcze jedną taką kiełbachę w osłonce fi 100 mm, na taki mały teścik. Słoiki pasteryzujemy 3 godziny, studzimy i do lodówki. Pałkę z mięsem parzymy 100 minut w 80 stopniach Celsjusza.













Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Hahahaha pałkę parzymy ,myślałam że do ubijania mięsa w słoiku.Takie miałam skojarzenie.

    OdpowiedzUsuń