Pyszna wieprzowina zamarynowana w słoikach. Do zamarynowania użyto łopatki i szynki wieprzowej, doprawionej przyprawami oraz z dodatkiem czosnku. Taką wieprzowinę ze słoika możemy wykorzystać do gulaszu, sosów oraz spożywać ją na zimno z pieczywem.
Surowiec:
szynka wieprzowa 3 kg
łopatka wieprzowa 1,5 kg
Przyprawy:
sól warzona 18 g/kg
pieprz czarny 4 g/kg
pieprz ziołowy 4 g/kg
majeranek garść
ziele angielskie
liść laurowy
sos sojowy
czosnek 2 główki
przegotowana, zimna woda 200 ml
słoiki 900 ml 5 szt.
Wykonanie :
Mięsa myjemy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy w większą kostkę, taką 3/3 cm. Pokrojone mięso umieszczamy w większej misce, dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojony drobno czosnek. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Podczas mieszania dodajemy wodę i wyrabiamy tak długo aż mięso wchłonie całą wodę i stanie się kleiste. Wymieszane mięso przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, a w między czasie możemy przygotować słoiki. Słoiki wyparzamy w gorącej wodzie i wycieramy je do sucha, pokrywki również. Mięso umieszczamy w czterech 900 ml słoikach i zrobiłem jeszcze jedną taką kiełbachę w osłonce fi 100 mm, na taki mały teścik. Słoiki pasteryzujemy 3 godziny, studzimy i do lodówki. Pałkę z mięsem parzymy 100 minut w 80 stopniach Celsjusza.
Hahahaha pałkę parzymy ,myślałam że do ubijania mięsa w słoiku.Takie miałam skojarzenie.
OdpowiedzUsuń