Pyszna wieprzowina zamarynowana w osłonce poliamidowej. Do zamarynowania użyto łopatki i szynki wieprzowej, doprawionej przyprawami oraz z dodatkiem czosnku. Taka wieprzowina jest idealna na zimno z pieczywem.
Surowiec:
szynka wieprzowa 3 kg
łopatka wieprzowa 1,5 kg
Przyprawy:
sól warzona 18 g/kg
pieprz czarny 4 g/kg
pieprz ziołowy 4 g/kg
majeranek garść
ziele angielskie
liść laurowy
sos sojowy 25 ml
czosnek 2 główki
przegotowana, zimna woda 200 ml
osłonka poliamidowa
Wykonanie :
Mięsa myjemy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy w większą kostkę, taką 3/3 cm. Pokrojone mięso umieszczamy w większej misce, dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojony drobno czosnek. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Podczas mieszania dodajemy wodę i wyrabiamy tak długo aż mięso wchłonie całą wodę i stanie się kleiste. Wymieszane mięso przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, a w między czasie moczymy w ciepłej wodzie osłonki. Pocięte w kawałki o odpowiedniej długości osłonki mocno zawiązujemy z jednej strony. Mięso umieszczamy w osłonkach tworząc batony. Napełniamy ścisło i zawiązujemy każdy baton. Batony z mięsem parzymy w 80 stopniach Celsjusza 120 minut, do osiągnięcia wewnątrz temperatury 68 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy w zimnej wodzie 15 minut. Ostudzone umieszczamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz