wtorek, 18 maja 2021

Biała kaszanka grillowa.

 


Biała kaszanka grillowa zrobiona z mięsem wieprzowym z łopatki, 50 % mięso - 50 % kasze plus przyprawy i ostry sos z papryczek. Jest bardzo smaczna.


Składniki:

gotowana łopatka wieprzowa 1 kg

kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki (szklanka 250 ml)

kasze gryczana palona 2 szklanki (szklanka 250 ml)

kasza jęczmienna perłowa 2 szklanki (szklanka 250 ml)

wywar z gotowania mięsa 12 szklanek (szklanka 250 ml)

sos z ostrych papryczek 330 ml

jelita wieprzowe 28/32 6 m


Przyprawy do smaku:

pieprz ziołowy

pieprz czarny

cząber

zioła prowansalskie

majeranek

papryka czerwona mielona słodka

sól


Wykonanie:

Ugotowane mięso z łopatki mielimy przez sito 12 mm. Wywar z gotowanego mięsa zagotowujemy ze zmielonym mięsem, sosem z ostrych papryczek i przyprawami suchymi. Do gotującego się wywaru dodajemy wymyte kasze i gotujemy do momentu gdy kasze zaczną pęcznieć a wywar gęstnieć. Podczas gotowania cały czas mieszamy. Gdy na 60% kasze będą spęczniałe kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. W tym czasie kasze dojdą nam idealnie. Po 30 minutach odkrywamy garnek i mieszamy co kilkanaście minut całą zawartość i czekamy aż wystygnie. Ostudzoną masą napełniamy nadziewarkę i nadziewamy jelita wcześniej wymoczone. Napełnione jelita odkręcamy w kiełbaski po około 12 cm. Gotowe kaszanki parzymy w 75 stopniach Celsjusza 30 minut. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Kaszankę możemy mrozić, konsumować zaraz po sparzeniu, usmażoną lub upieczoną na grillu, jest naprawdę pyszna.

















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz