Biała kaszanka grillowa zrobiona z mięsem wieprzowym z łopatki, 50 % mięso - 50 % kasze plus przyprawy i ostry sos z papryczek. Jest bardzo smaczna.
Składniki:
gotowana łopatka wieprzowa 1 kg
kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki (szklanka 250 ml)
kasze gryczana palona 2 szklanki (szklanka 250 ml)
kasza jęczmienna perłowa 2 szklanki (szklanka 250 ml)
wywar z gotowania mięsa 12 szklanek (szklanka 250 ml)
sos z ostrych papryczek 330 ml
jelita wieprzowe 28/32 6 m
Przyprawy do smaku:
pieprz ziołowy
pieprz czarny
cząber
zioła prowansalskie
majeranek
papryka czerwona mielona słodka
sól
Wykonanie:
Ugotowane mięso z łopatki mielimy przez sito 12 mm. Wywar z gotowanego mięsa zagotowujemy ze zmielonym mięsem, sosem z ostrych papryczek i przyprawami suchymi. Do gotującego się wywaru dodajemy wymyte kasze i gotujemy do momentu gdy kasze zaczną pęcznieć a wywar gęstnieć. Podczas gotowania cały czas mieszamy. Gdy na 60% kasze będą spęczniałe kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. W tym czasie kasze dojdą nam idealnie. Po 30 minutach odkrywamy garnek i mieszamy co kilkanaście minut całą zawartość i czekamy aż wystygnie. Ostudzoną masą napełniamy nadziewarkę i nadziewamy jelita wcześniej wymoczone. Napełnione jelita odkręcamy w kiełbaski po około 12 cm. Gotowe kaszanki parzymy w 75 stopniach Celsjusza 30 minut. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Kaszankę możemy mrozić, konsumować zaraz po sparzeniu, usmażoną lub upieczoną na grillu, jest naprawdę pyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz