wtorek, 18 maja 2021

Kiełbasa kanapkowa - parzona.

 


Bardzo smaczna kiełbasa zrobiona według przepisu Jack Crow, z jedną zmianą, w oryginalnym przepisie kiełbasa była wędzona i parzona, ja zrobiłem tylko parzoną.


Surowiec:

szynka wieprzowa 50 dag

łopatka wieprzowa 50 dag


Przyprawy na 1 kg masy :

pieprz 3 g/kg

Czosnek 3 g/kg     

Kolendra 1 g /kg                          

Gorczyca 1,5 g /kg

Gałka muszkatołowa 0,5 g /kg                                                                                         

Cukier 1 g/kg                                                                                                          

Woda 5 % do całości masy  

Wykonanie:                                                                                        

Szynkę kroimy w kostkę 4 x 4 cm                                                                      

Łopatkę z tłuszczem do 20 % kroimy w mniejszą kostkę 

Peklowanie:

Mięsa peklujemy osobno w dawce 18 g na 1 kg masy przez 48 godz w lodówce.

Rozdrabnianie : 

Szynkę mielimy na szarpaku a łopatkę na sitku 4 mm dwa razy.

Wyrabianie : 

Wyrabiamy szynkę do uzyskania kleistości , osobno łopatkę z przyprawami i wodą i potem te dwa farsze wyrabiamy razem.              

Nadziewanie:                                                                                                     

Nadziewamy w osłonki białkowe namoczone wcześniej w letniej wodzie 10 min . Średnice dowolne od 55 do 80 mm . Napełniamy dość ściśle.                                                                                                     

Osadzanie :                                                                                                                              

Osadzamy batony w temp pokojowej ok 2 godz                                                                                              

Parzenie:                                                                                                                      

Parzymy batony w wodzie o temp 72-75 st do osiągnięcia 68 st w środku kiełbasy                                                                                                            

Studzenie:

Batony studzimy w zimnej wodzie 15 minut










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz