piątek, 21 maja 2021

Gulasz wieprzowy z kaszą pęczak.

 


Gulasz z zamarynowanego mięsa wieprzowego z czosnkiem oraz cebuli i papryki podany z kaszą pęczak i papryczkami cherry


Składniki:

marynowana wieprzowina z czosnkiem w słoiku (słoik 900 ml) PRZEPIS:

papryka czerwona 1 szt.

cebula 1 szt.

marynowane papryczki cherry

suszona włoszczyzna 3 łyżki

sos sojowy 2 łyżki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

papryka czerwona w proszku 1 łyżeczka

pasta rosołowa 1 łyżka

gałka muszkatołowa 1 łyżeczka

majeranek 1 łyżka

mąka pszenna do zagęszczenia 2 łyżki

woda 1 litr

kasza pęczak 30 dag


Wykonanie:

W większym garnku nagrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojone w większe kawałki papryki,  wodę i pastę rosołową, całość doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy słoik marynowanej wieprzowiny z czosnkiem, mieszamy i jeszcze 10-15 minut dusimy. Po tym czasie gulasz zagęszczamy mąką. W między czasie parzymy kaszę pęczak. Gulasz podajemy na gorąco z kaszą pęczak i papryczkami cherry.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz