czwartek, 28 października 2021

Mielony z papryką, ziemniaki, fasolka i mizeria.

 


Kotlety mielone z czerwoną papryką podane z duszonymi pieczarkami z cebulą, szparagową fasolką, mizerią z ogórków oraz ugotowanym ziemniakiem z wody posypanym koperkiem.


Składniki:

wieprzowe mielone mięso z łopatki 70 dag

jajko kurze 2 szt.

bułka tarta 1/2 szklanki (szklanka 250 ml)

czerwona papryka 1 szt.

pieczarki 70 dag

cebula 2 szt.

masło do smażenia pieczarek

tłuszcz dosmażenia kotletów

ziemniaki 7 szt.

ogórki 6 szt.

naturalny jogurt 6-7 łyżek

sól do smaku

pieprz do smaku

czosnek suszony do smaku

majeranek 1 łyżka

koperek do posypania


Wykonanie:

Wymyte, pokrojone pieczarki kroimy w kostkę, cebulę również kroimy w kostkę. Cebulę razem z pieczarkami smażymy na maśle, doprawiamy suchymi przyprawami do smaku. W między czasie doprawiamy mielone mięso przyprawami wbijamy jajka i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Z mielonego mięsa formujemy kotlety i smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. Gotujemy obrane, w całości ziemniaki. W między czasie gotujemy szparagową fasolkę oraz robimy z ogórków i jogurtu mizerię. Usmażone kotlety podajemy z duszonymi pieczarkami, ugotowaną fasolką szparagową, mizerią z ogórków i ziemniakiem z wody posypanym koperkiem.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz