poniedziałek, 29 listopada 2021

Szpinakowe bułki z ziarnami.

 


Bułki szpinakowe zawijane bułeczki z czarnuszką, idealne na śniadanie lub kolację. 


Składniki:

Mąka pszenna Typ 650 - 70 dag

sól 1 łyżeczka

czarnuszka 2 łyżki

cukier 3 łyżeczki

drożdże świeże 20 gram

olej 8 łyżek

mleko 400 ml (ciepłe)

szpinak 4 mrożone brykiety

jajko kurze do posmarowania bułek

pestki dyni do posypania

pestki słonecznika do posypania


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, czarnuszkę, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy odmrożony, odparowany z wody szpinak. Tą część ciasta wyrabiamy jeszcze raz. Oba ciasta odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasta rozwałkowujemy w prostokąty. Oba prostokąty nakładamy na siebie i zwijamy jak roladę. Zwiniętą roladę z ciast kroimy na 10 równych części. Tak wycięte bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia się bułek.



















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz