Filety z miruny duszone w warzywach z dużą ilością przypraw. Wzorowano się przepisem z kuchni greckiej.
Składniki:
filet z miruny 1 kg
marchew 4 szt
pietruszka korzeń 1 szt
por 10 cm
seler 1 mały
cebula 2 szt.
koncentrat pomidorowy 300 ml
Domowa pasta rosołowa 1 łyżka
sos sojowy ciemny 2 łyżki
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 6-8 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
papryka mielona słodka 3 łyżeczki
majeranek 2 łyżki
mąka pszenna
Wykonanie:
Ryby płuczemy, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, cebule kroimy w kostkę. Posolone, popieprzone kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a na patelnię wkładamy wszystkie warzywa, dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe o ziele angielskie. Podczas duszenia dodajemy pastę rosołową, sos sojowy, mieloną paprykę, pieprz cytrynowy, majeranek i doprawiamy solą do smaku. Gotowy sos studzimy. W pojemniku układamy warstwę ostudzonego sosu, usmażone filety i tak układamy do wyczerpania składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz