Bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, smakuje zawsze, nawet zimą. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
kurze jajka 5 szt.
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier trzcinowy 6 łyżek
masło 82 % 3/4 kostki (miękkie)
budyń waniliowy 40 g
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodatkowo:
śliwki większe, takie jak śliwki prezydent 8 szt.
kasza manna 2 łyżeczki
Kruszonka:
masło 50 g
mąka pszenna 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
Wykonanie:
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.
Ciasto:
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( 23-24 cm) i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy kaszą manną i równomiernie rozkładamy kawałki śliwek. Posypujemy przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45-50 min. Ciasto po upieczeniu studzimy, ostudzone kroimy na porcje..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz