czwartek, 30 grudnia 2021

Ciasto ze śliwkami.

 


Bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, smakuje zawsze, nawet zimą. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.


Składniki:

kurze jajka 5 szt.

mąka pszenna 1,5 szklanki

cukier trzcinowy 6 łyżek

masło 82 % 3/4 kostki (miękkie)

budyń waniliowy 40 g

sól szczypta

proszek do pieczenia 1 łyżeczka


Dodatkowo:

śliwki większe, takie jak śliwki prezydent 8 szt.

kasza manna 2 łyżeczki


Kruszonka:

masło 50 g

mąka pszenna 3 łyżki

cukier puder 3 łyżki


Wykonanie:

Kruszonka:

Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.

Ciasto:

Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części.   Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( 23-24 cm) i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy kaszą manną i równomiernie rozkładamy kawałki śliwek. Posypujemy przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45-50 min.  Ciasto po upieczeniu studzimy, ostudzone kroimy na porcje..






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz