piątek, 28 stycznia 2022

Mini calzonki.

 


Z podanego przepisu wyszło 18 mini calzonek i 2 takie nadziewane bagietki. Farsz można modyfikować według swoich ulubionych składników. Polecam, są bardzo smaczne i idealnie nadają się na małe party, imprezkę :)


Przepis na ciasto do calzonek:

Składniki:

30 g świeżych drożdży 

mąka poznańska typ 500 - 3 szklanki

4 łyżeczki cukru

pół łyżeczki soli

6 łyżek oleju

3/4 szklanki ciepłego mleka


Wykonanie ciasta:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.



Składniki na farsz:

pieczarki 0,5 kg

cebula 3 szt.

starty ser gouda

sól

pieprz ziołowy

pieprz czarny


Wykonanie farszu:

Pokrojone drobno pieczarki smażymy z drobno pokrojoną cebulą, przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Z początku dusimy pod przykryciem do miękkości pieczarek i cebuli. Potem redukujemy wytworzoną wodę, odparowujemy ciągle mieszając. Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser gouda, mieszamy.


Wykonanie calzone:

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta cienkie placki. Maszynką do zlepiania dużych pierogów wycinamy kółka z placka ciasta. Zlepiamy maszynką duże pierogi kładziemy po 1 łyżeczce farszu. Zlepione mini calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy blachę z ułożonymi calzonkami do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, do pięknego zarumienienia się calzonek. Po upieczeniu zsuwamy z papierem na kratkę i studzimy.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz