Z podanego przepisu wyszło 18 mini calzonek i 2 takie nadziewane bagietki. Farsz można modyfikować według swoich ulubionych składników. Polecam, są bardzo smaczne i idealnie nadają się na małe party, imprezkę :)
Przepis na ciasto do calzonek:
Składniki:
30 g świeżych drożdży
mąka poznańska typ 500 - 3 szklanki
4 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
6 łyżek oleju
3/4 szklanki ciepłego mleka
Wykonanie ciasta:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Składniki na farsz:
pieczarki 0,5 kg
cebula 3 szt.
starty ser gouda
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
Wykonanie farszu:
Pokrojone drobno pieczarki smażymy z drobno pokrojoną cebulą, przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Z początku dusimy pod przykryciem do miękkości pieczarek i cebuli. Potem redukujemy wytworzoną wodę, odparowujemy ciągle mieszając. Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser gouda, mieszamy.
Wykonanie calzone:
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta cienkie placki. Maszynką do zlepiania dużych pierogów wycinamy kółka z placka ciasta. Zlepiamy maszynką duże pierogi kładziemy po 1 łyżeczce farszu. Zlepione mini calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy blachę z ułożonymi calzonkami do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, do pięknego zarumienienia się calzonek. Po upieczeniu zsuwamy z papierem na kratkę i studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz