Swojski, wieprzowy smalec zrobiony ze słoniny i cebuli, doprawiony solą i pieprzem. Pyszne smarowidło na chleb.
Składniki:
słonina wieprzowa 70 dag
cebula 3 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Słoninę opłukujemy w bieżącej wodzie, osuszamy ręczniczkami papierowymi. Kawałki słoniny kroimy w drobną kostkę i topimy na rozgrzanej patelni do lekkiego zarumienienia się skwarek. W między czasie kroimy cebule w drobną kostkę, solimy i doprawiamy pieprzem. Wymieszaną cebulę z solą i pieprzem dodajemy na patelnię ze smażonymi skwarkami. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem do ładnego zeszklenia się cebuli. Gdy cebula będzie ładnie zeszklona smażymy bez przykrycia do momentu aż tłuszcz wytopiony ze słoniny będzie krystaliczny. Tak wytopione skwarki z cebulką przekładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków. Napełnione słoiczki studzimy, a ostudzone zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowym smalcem możemy smarować kromki swojskiego, domowego wypieku chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz