Pieczony wieprzowy karczek, wcześniej marynowany w ziołach z musztardą 24 godziny. Upieczony, ostudzony karczek idealnie nadaje się do kanapek.
Składniki:
wieprzowy karczek 2,2 kg
Marynata:
musztarda 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1 łyżka
sól 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie wcieramy w mięso. Natarte mięso wkładamy do worka piekarniczego. Zawiązany z obu stron worek wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wierzch worka nakłuwamy kilkakrotnie wykałaczką i pieczemy 80 minut w 190 stopniach Celsjusza (do osiągnięcia 68-70 stopni Celsjusza wewnątrz mięsa). Upieczony karczek studzimy i konsumujemy z pieczywem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz