Kolejny schab środkowy zrobiony w szynkowarze, nacierany czosnkiem, papryką i pieprzem ziołowym. W smaku jest bardzo miękki, delikatny i co ważne, soczysty a to jest najważniejsze dla schabu.
Składniki:
schab bez kości, błon i przyrostów - 1,3 kg
pieprz ziołowy
sucha czerwona papryka
Peklowanie:
peklowana na mokro 4 dni, według tabeli Dziadka
Dodatki do solanki:
liście laurowe
ziele angielskie
świeży czosnek (pokrojony, nie obierany)
Przyprawy do nacierania mięsa:
czosnek - 2 ząbki przeciśnięte przez praskę
pieprz ziołowy
suszona papryka słodka
Wykonanie:
Zapeklowany schab płuczemy z solanki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Nacieramy przygotowanymi przyprawami i umieszczamy w woreczku włożonym do szynkowaru. Zawiązujemy woreczek i uzbrajamy szynkowar. Tak uzbrojony szynkowar wstawiamy do lodówki na 2 godziny w celu osadzenia. Po tym czasie wstawiamy do garnka szynkowar i napełniamy garnek wodą gorącą do wysokości dekla dociskającego mięso. Parzymy 3 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia chłodzimy w zimnej wodzie i ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozbrajamy szynkowar i wyciągamy woreczek ruchami prawo - lewo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz