środa, 25 maja 2022

Bułeczki pszenne posypane sezamem.

 


Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramowych bułek.

Składniki:

1 kg mąki typ 650

50 g świeżych drożdży

3 szklanki mleka

1 łyżka soli

5 łyżek oleju

jajko rozbełtane do posmarowania bułek

sezam do posypania bułek

Wykonanie:

1 - przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki.

2 - dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.

3 - wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

4 - tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5 - przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6 - po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk, formujemy równe bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia.

7 - po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem.

8 - nagrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 200 stopni C.

9 -  wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut. 

10 - Upieczone bułki studzimy na kratce.

*Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą.





















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz