Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej, pęczaku z dodatkiem ostrego sosu z papryczek chili, suszonych pomidorów i gęsich wątróbek.
Składniki:
kasza gryczana 3 szklanki
kasza pęczak 1 szklanka
wątróbki z gęsi 50 dag
suszone pomidory 15 dag
ostry sos z papryczek chili 3-4 łyżki
majeranek 3 łyżki
papryka słodka mielona 1 łyżka
sól do smaku
pieprz ziołowy 1 łyżka
wywar z gotowania mięs i warzyw 2 litry
jelito wieprzowe cienkie 28/30 4-5 metrów
Wykonanie:
Do zrobienia kaszanki wykorzystałam wywar z gotowania mięs do pasztetu. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Wątróbki z gęsi płuczemy, odcinamy ścięgna i błony, moczymy w kilku wodach. Smażymy na gorącym tłuszczu, nie solimy. Usmażone, ostudzone wątróbki i suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy wątróbki, pomidory, ostry sos z papryczek chili, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita robiąc takie wianuszki kaszanek. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, takie jak kiełbaski śląskie. Parzymy 35 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz