Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramowych bułek.
Składniki:
1 kg mąki typ 650
50 g świeżych drożdży
3 szklanki mleka
1 łyżka soli
5 łyżek oleju
jajko rozbełtane do posmarowania bułek
sezam do posypania bułek
Wykonanie:
1 - przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki.
2 - dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.
3 - wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
4 - tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5 - przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6 - po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk, formujemy równe bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia.
7 - po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem.
8 - nagrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 200 stopni C.
9 - wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut.
10 - Upieczone bułki studzimy na kratce.
*Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz