Bardzo smaczne anyżowe pierogi z serem i śmietaną :)
Składniki na farsz:
twaróg 25 dkg.
troszkę cukru waniliowego
łyżeczka cukru
4-5 kropli olejku do ciast rumowego
Wykonanie farszu:
Twaróg i pozostałe składniki w miseczce dobrze mieszamy zgniatając widelcem na farsz odpowiedniej gęstości.
Ciasto:
1 szklanka mąki 450
30 ml ciepłej wody
szczypta soli
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę, dodajemy około 1/5 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki farszu serowego i przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Ja farsz przykrywałem ciastem i zlepiałem maszynką do zlepiania. Gotujemy je przez 3 minuty wrzucając do wrzącej i osłodzonej wody z dodatkiem owocu anyżu gwiaździstego. Podajemy polane śmietaną śmietaną posypaną lekko cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz