Bardzo smaczne żeberka zrobione w marynacie musztardowej, duszone z cebulką, podane z ziemniakami i marynowanymi ogóreczkami.
Składniki:
wieprzowe żeberka 40 dag
ziemniaki
marynowane ogórki
cebula połowa
tłuszcz do smażenia
Marynata:
pieprz kolorowy pół łyżeczki
pieprz ziołowy pół łyżeczki
majeranek pół łyżeczki
musztarda 1 łyżka
sól do smaku
olej łyżeczka
Wykonanie:
Z podanych składników robimy marynatę, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut żeby składniki się połączyły. Wymyte kawałki żeberek nacieramy marynatą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i smażymy żeberka z obu stron na rumiany kolor. Rumiane żeberka delikatnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie kroimy w pół plastry cebulę i gotujemy ziemniaki. Gdy mięso w żeberkach będzie miękkie to dodajemy cebulę i już bez przykrycia smażymy żeby troszkę odparować wodę i zeszklić cebulę. Gotowe kawałki żeberek podajemy z ugotowanymi ziemniakami polanymi powstałym sosem z cebulką, oraz z marynowanymi ogóreczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz