środa, 17 sierpnia 2022

Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym

 


Bardzo smaczne bułeczki nadziane farszem z pieczarek, suszonych pomidorów i cebuli.

Przepis na 15 bułek.

Składniki:

1 kg mąki typ 500

50 g świeżych drożdży

3 szklanki mleka

1 łyżka soli

5 łyżek oleju rzepakowego

jajko rozbełtane do posmarowania bułek

sezam do posypania bułek

pieczarki duże 2 szt.

suszone pomidory 2 szt.

cebula 1 szt.

Nadzienie do bułek:

Pieczarki, suszone pomidory i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju rzepakowym z pomidorów. Solimy, pieprzymy do smaku. Gdy pieczarki i cebula są miękkie, studzimy.


Wykonanie bułeczek:

Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki. Dodajemy 5 łyżek oleju rzepakowego, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże, oraz pozostałe 2 szklanki mleka. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk, formujemy równe bułeczki, nakładamy do każdej farsz, zlepiamy i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem. Nagrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 200 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut, bułeczki muszą być ładnie zarumienione. Upieczone bułeczki ściągamy z blachy razem z papierem na kratkę i studzimy. 




















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz